fredag 20. juli 2012

Dødstallene stiger etter storflom i Japan

(VG Nett) 26 personer er døde og over 5000 japanere er avskåret i fjellområder etter flom og jordskred. 
Kumamoto-regionen er hardest rammet med 21 døde, skriver BBC. De fleste ofrene er eldre mennesker. I tillegg er minst åtte personer meldt savnet.

Japanske meteorologer advarer mot flere skred og oversvømmelser. Allerede er rundt 400.000 personer bedt om å evakuere fra hjemmene sine.

Nord på øya Kyushu har myndighetene beordret 260.000 mennesker til å evakuere etter at flere elver har gått over sine bredder, melder den offentlige kringkasteren NHK og nyhetsbyrået Jiji Press.

80 centimeter på tre dager

I løpet av tre dager har det kommet hele 80 centimeter nedbør på øya, noe som har ført til store ødeleggelser, skriver Sky News. Tidvis har det regnet 11 centimeter i timen.

Ytterligere 140.000 mennesker er rådet til å evakuere hjemmene sine av sikkerhetsgrunner. De evakuerte er bedt om å søke ly i tilfluktsrom satt opp i skoler og andre offentlige bygninger.
Bare i Fukuoka-prefekturet ble nær 80.000 mennesker beordret om å evakuere etter at området ble rammet av hele 181 jordskred. Omkring 820 hus er ødelagt, og tre bruer er feid bort, opplyser talsmann Hiroaki Aoki til AFP.

Sperret inne

I dette fjellområdet har mer enn 5400 personer vært fullstendig avskåret etter at skred og falne trær blokkerte veier lørdag. Søndag ble det fløyet inn mat, vann og medisinsk utstyr til de tusenvis av menneskene som er fanget i det strømløse området.

- Vi vil fortsette å sende inn nødforsyninger, det er fortsatt uklart når vi kan sikre tilgang til området, sier Kayo Shinohara, en talskvinne for bystyret i Yame, til AFP.
TV-bilder viser redningsarbeidere som bruker maskiner for å fjerne trær, stein og rusk - mens beboere selv bruker spade for å få gjørmen ut av husene sine. Japanske soldater leter etter savnede i ruinene.

Været lettet noe søndag, men mandag er det på nytt varslet kraftig regn.

Nedbøren har også ført til flom i Kyoto, der minst 20 hus er oversvømt, melder AFP.

Hentet fra: vg.no

Advokat Odd Kalsnes